top of page

Le Pen wint in mijn Franse dorp...

Ik “woon” al zo’n 17 jaar part time in Estoher, een dorp met 154 inwoners in de Pyénées-Orientales, het meest zuidelijke en meest zonnige departement van Frankrijk. Die zon, maar ook de zee en de bergen waren in 2001 de aanleiding dat ik er een huisje kocht. Inmiddels zijn de gastvrije inwoners van Estoher de reden dat ik hier zo graag kom.


Ik hoor de dorpelingen zelden mopperen, ofschoon ze genoeg hebben om over te klagen. Immers, de regio heeft met 15,4% het hoogste werkloosheidspercentage van Frankrijk en bengelt onderaan bij alle sociale statistieken. Armoede troef dus. En toch praten ze daar zelden over. Een ziekte onder de bijenpopulatie of wat geschoten is tijdens de jacht is eerder onderwerp van gesprek.


Enfin, toen ik gisteren in Estoher aankwam, bleken de presidentsverkiezingen ineens hét thema. Ik verbleef al eerder hier tijdens verkiezingen, maar voelde nog nooit de spanning die gisteren in de lucht hing. “Er broeit wat,” zei één iemand zelfs letterlijk.


Wat er broeide werd mij vandaag duidelijk toen ik meeging naar het tellen van de stemmen in het stemlokaal. Het was volle bak toen ik om 18.55 uur naar binnen stapte. Toch zeker dertig inwoners hadden zich verzameld rond de plastic kist met de stembiljetten. Op een wit bord zag ik dat het dorp 125 stemgerechtigden heeft van wie er 108 hun stem hadden uitgebracht. Een mega opkomst dus. De normaliter goedlachse dorpelingen waren ongewoon stil. Ik had het gevoel alsof ik in een kerk zat, kort voor aanvang van de mis.


Om exact 19.00 uur stond de burgemeester op, opende de plastic doos en draaide deze om. De enveloppen met daarin de stembiljetten vielen op de tafel en werden vervolgens geteld en gesorteerd, waarna ze één voor één werden geopend en de naam van de kandidaat hardop werd voorgelezen. “Marine le Pen” was de eerste naam die werd uitgesproken. Daarna opnieuw “Marine le Pen” en alweer “Marine le Pen”. De dorpelingen sloegen hun ogen op en keken om zich heen. Sommigen glimlachten, anderen schudden hun hoofd. Naast me begonnen mensen de smoezen. Zo af en toe viel nog een andere naam, zoals “François Fillon”, “Emmanuel Macron” of “Jean-Luc Melenchon”. Maar het was “Marine le Pen” die domineerde.


Rond 19.30 uur waren alle stemmen voorgelezen en liep een hulp van de burgemeester naar een bord. Hij schreef de aantallen op en las het eindresultaat voor. Marine le Pen bleek de grote winnaar. Zij had 35 van de 108 stemmen binnen gehaald. Ruim 32%. Nummer 2 was François Fillon met 22 stemmen. Na een kordaat “Bonne Soirée” was de show voorbij. Nog geen vijf minuten later was het stemlokaal leeg. Buiten hadden zich inmiddels groepjes gevormd. Een half uur later stonden ze er nog.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page