top of page

And the Walz goes on


Ik las het bericht dat vier Maastrichtse wetenschappers een onderzoek gaan doen naar het ‘waarom’ achter het succes van André Rieu. Voor diegenen die hem nog niet kennen: Andre Rieu is een Nederlands violist en orkestleider. Hij is een geboren en getogen Maastrichtenaar en een geweldige ambassadeur voor Limburg. Met zijn vertolking van The Second Walz van Dimitri Shostakovich brak hij in 1994 internationaal door en sindsdien prijkt hij wereldwijd bovenaan op muziek ranglijsten.


Op deze plek doe ik een poging om de uitkomsten van dat onderzoek te voorspellen. Zijnde de redenen achter het succes van André Rieu.


Laat ik beginnen met zijn ‘product’, dus de concerten zelf. Een paar jaar geleden heb ik één van zijn Vrijthof concerten bijgewoond en was écht onder de indruk. Om mij heen zag ik mensen uit de hele wereld die intens genoten van zijn muziek en van de Sisi-sfeer die hij wist op te roepen. Voor vrouwen die met Romy Schneider zijn opgegroeid, spreekt het optreden van Rieu tot de verbeelding. Met de mooie baljurken en de weelderige decors wanen zij zich weer terug in hun jeugd.


Daarnaast zijn de wals klanken ook goed te volgen voor diegenen die niet met klassieke muziek zijn opgevoed. Strauss bediende zich immers van refreinen die alsmaar werden herhaald. Daar kan een normaal gehoor ook wat mee. De mensen kunnen erop meedeinen. Het is feel good muziek.


Een andere succesfactor is dat Rieu een uitstekende organisator is. Zijn optredens kloppen tot ver achter de komma. De concertgangers krijgen waar voor hun geld. Er wordt namelijk een volledige show neergezet. Wat Rieu overigens ook wel slim aanpakt, is dat hij vaak genoeg een lokale ster of actueel bekende zanger(es) als ondersteunde act opneemt in zijn eigen show. Hierdoor bereikt hij meteen een groter publiek en maakt hij zijn optredens voor velen interessanter. En uiteraard kun je na het concert alles nog eens opnieuw beleven. De opnames van zijn optredens zijn van hoge kwaliteit en een beleving an sich.


Ook PR matig weet hij hoe hij zaken moet aanpakken. Hij koppelt zijn optredens vaak aan bijzondere plekken en aan bijzondere mensen. Ik heb daar persoonlijk ervaring mee. Dat was in 2010 toen VVV Zuid-Limburg 125 jaar bestond en Koningin Beatrix bericht had gegeven dat zij deze historische mijlpaal met ons mee zou vieren. Ik vroeg vervolgens aan André of hij ons feest extra cachet wilde geven door een optreden voor Hare Majesteit te verzorgen. Hij zei ‘ja’ en toverde de Valkenburgse Gemeentegrot om tot een sprookje. Door zijn geweldige performance werd ons jubileum een groot succes en was Zuid-Limburg dagenlang nationaal nieuws.

Kortom: André Rieu heeft een aantal zaken goed gecombineerd: hij haakt in op vraag in de markt (Sisi romantiek), hij levert een goed product af (top show) en hij bedient zich van een ijzersterk marketingconcept. Ik denk dat dit de uitkomst wordt van dat onderzoek.


En wij Limburgers mogen hem dankbaar zijn, want overal waar hij komt spreekt hij vol lof over ‘zijn’ Maastricht en speelt hij het Limburgs volkslied. Hierdoor zet hij onze provincie telkens weer op de kaart. Zijn Vrijthof concerten zorgen elk jaar weer voor volle hotels in een periode dat de toeristische business wat minder is. Dus wij profiteren mee van zijn succes. Hebben wij hem daarvoor al eens een bedankje gestuurd?Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page